De lijn laat scholieren Lubbeek in de kou

12 Januari 2022

De lijn laat scholieren Lubbeek in de kou

De Lijn laat scholieren in de kou, minister verschuilt zich achter corona. Doordat de Lijn haar dienstregeling niet afstemt op de schooluren doen scholieren uit Lubbeek die in Leuven naar school gaan er op woensdag namiddag bijna 2 uur over om thuis te geraken. Daarnaast rijden de bussen vaak ook gewoon niet. ‘Leuven – Lubbeek dat is 5 kilometer. Het kan toch niet dat je daar bijna 2 uur over doet’ zegt Ann De Martelaer, Vlaams parlementslid voor Groen die zelf in Lubbeek woont.

Ann De Martelaer kaartte dit probleem aan bij minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). In haar antwoord zegt de minister dat de scholen hun uren moeten aanpassen aan de dienstregeling van de Lijn en dat er door Corona een tekort aan chauffeurs is.

‘Het antwoord is bedroevend en totaal naast de kwestie’, zegt Ann De Martelaer. ‘Het zijn niét de scholen die hun uren moeten aanpassen aan de Lijn, het is omgekeerd.’ Op woensdagmiddag bijvoorbeeld vertrekken er 2 bussen onmiddellijk na elkaar vanuit Leuven station naar Lubbeek. Eentje om 12u20, de volgende één minuut later om 12u21. ‘Haal je die niet dan moet je een uur wachten op de volgende bus. Waarom kan er geen bus een half uur later vertrekken?’ vraagt De Martelaer zich af.

‘Daarnaast is het een oud zeer dat er ook geregeld bussen wegvallen’ weet Ann De Martelaer. Zo kwam er op de eerste schooldag van 2022 alweer geen bus op Lijn 303. Dit zorgt voor veel stress en frustraties bij ouders en scholieren.

Uit het antwoord van de minister blijkt dat de klantgerichtheid geen bezorgdheid is. Problemen moeten maar gemeld worden via de website van de Lijn. Heel veel mensen deden dit ook. Over de 4 lijnen die Lubbeek en Leuven verbinden kwamen in de periode 01/01/2021 tot 30/11/2021 514 klachten binnen, meer dan de helft (284) van die klachten gingen over de stiptheid.

Mensen die in Lubbeek wonen zijn genoodzaakt om zo terug de auto te nemen om naar het werk te pendelen, iets wat scholieren niet kunnen. Zij zijn afhankelijk van het openbaar vervoer om op school te geraken.

‘Er zijn veel redenen om te investeren in De Lijn’ zegt Ann De Martelaer ‘jongeren leren gebruik maken van openbaar vervoer, de fileproblemen richting Leuven, luchtvervuiling, drukte ,… Minister Peeters laat hier grote kansen liggen.’

Ann De Martelaer zal minister van mobiliteit Peeters hier in het Vlaams parlement verder over bevragen.

Ann De Martelaer

Vlaams parlementslid Groen voor Lubbeek